Jak się skutecznie odchudzać?

Kwestia odchudzanie to temat rzeka dla każdej kobiety. Każda z nas bez względu na wiek i sylwetkę ma za sobą przynajmniej kilka diet-cud, które z reguły jednak cudem się nie kończą. Niestety większość z nas za odchudzanie zabiera się po prostu w niewłaściwy sposób, spowalniając metabolizm głodówkami, co sprawia, że nie tylko nie chudniemy ale wprost przeciwnie, przybieramy na wadze. Kolejnym częstym błędem jest to, że po skończeniu diety, która spowodowała, że udało się nam zrzucić kilka kilogramów, wracamy do starych nawyków żywieniowych co skutkuje, jakże dobrze nam znanym efektem jo-jo. Jak więc zabrać się za odchudzanie tak, by było to skuteczne a przede wszystkim, by efekt był trwały? Po pierwsze, należy wyrzucić do kosza wszelkie diety cud, rzadko kiedy są naprawdę skuteczne a mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Przykład? Tak popularna dieta Dukana doprowadza do problemów z nerkami, wątrobą.

Wszystko to przez nadmiar białka, które prowadzi do wielu poważnych schorzeń a nawet chorób nowotworowych. Dieta nie może być jednostajna, nasz organizm potrzebuje wielu składników, które muszą być odpowiednio zbilansowane. Po drugie, zapomnijmy o głodówkach, zwalniają metabolizm co jej wrogiem spalania zapasów tłuszczu. O wiele lepiej jest w pierwszym etapie walki z tłuszczykiem zastosować dietę 1000 kalorii. Główna zasada jest tu po prostu taka– jedz mniej. Jednak nie ma to polegać na tym, że zjemy przez cały dzień torebkę chipsów i nic więcej, to nie o to chodzi. Tu wkracza kolejna zasada ważna przy odchudzaniu -jedz mniej ale za to częściej. Pięć małych posiłków będzie lepszym wyjściem niż jeden czy dwa ale za to bardziej obfite.

Zaczynając dietę, musimy zacząć od zmiany tego co mamy w naszych lodówkach i szafkach kuchennych. Na stałe powinny stamtąd zniknąć niezdrowe przekąski typu chipsy, cukierki, batoniki. Jeśli lubimy słodycze warto je zastąpić bakaliami czy po prostu gorzką czekoladą. Powinniśmy również postawić na warzywa i owoce, co jest chyba najbardziej oczywiste, zawarty w nich błonnik reguluje procesy trawienne, wspomaga oczyszczanie organizmu. Błonnik sprawia również to, że szybciej jesteśmy syci a więc nie objadamy się tak jak wcześniej. Bardzo ważne jest to by zrezygnować z potraw smażonych, zawierających duże ilości tłuszczy nasyconych, zamiast tego postawmy na mięsa gotowane, pieczone. Zmieńmy mięsa czerwone na drób i ryby, które są dla naszego organizmu bardziej wartościowe. Stosując powyższe zasady nie tylko schudniemy ale również będziemy zdrowsi a efekty będą długotrwałe.

© 2011 – 2015, admin. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Podobne Artykuły

  1. Dieta owszem… jest ważna, jednak nie można bagatelizować aktywności fizycznej. Ruch fizyczny w parze z dobrze dobraną dieta, znacznie przyspiesza zrzucanie kilogramów. Poza tym codzienne ćwiczenia znakomicie poprawiają samopoczucie.

Brak możliwości komentowania.