Gotowanie dla siebie

Nie tylko osoby ze skłonnościami do tycia interesują się tym co powinny jeść, by zapewniać sobie zarówno dawkę wszystkich ważnych składników pokarmowych ale jeszcze zyskać zdecydowanie szczuplejszą sylwetkę. Obecnie coraz więcej osób interesuje się zdrową żywnością, właściwą dietą i nie chodzi tu o dietę odchudzającą tylko o codzienna kompozycję potraw, produktów, która zapewni nam odpowiednią dla nas ilość wszystkich składników pokarmowych. Dobrze zbilansowana dieta może uchronić nas od wielu dolegliwości, które z czasem mogłyby się przeistoczyć w choroby.

Porady żywieniowe jednak warto zasięgać u osób, które faktycznie się na tym znają, tylko dietetyk będzie odpowiednią osoba do tego by nam wyznaczyć, co możemy jeść a czego unikać. Duże znaczenie ma tu to ile mamy lat, jaką pracę wykonujemy, czy jesteśmy kobieta czy mężczyzną. Jeżeli chcemy samodzielnie komponować posiłki, a jednocześnie chcemy by były one zdrowe i pełnowartościowe, warto trzymać się jednej zasady, unikajmy monotonni. Gotowanie dla siebie i najbliższych powinno sprawiać nam przyjemność, powinniśmy zatem wciąż poszukiwać nowych smaków, go gotowania używać surowców a nie półproduktów, unikać soli ale nie ziół czy przypraw. W każdej kuchni powinna wisieć dla przypomnienia piramidka, która obrazuje ile i jakich produktów powinniśmy w ciągu doby zjadać.

To będzie nam przypominać o wartościach odżywczych i pozwoli efektywniej komponować posiłki. Jednak bardzo ważne jest to, gdzie robimy zakupy i po jakie produkty wybieramy. Zdrowa żywność to taka, która zawiera mała ilość konserwantów, najlepiej by pochodziła z rejonów ekologicznie czystych. Obecnie coraz częściej takie produkty są oznaczone a często również mają swoje stałe miejsca w sklepie. Najczęściej takie produkty są droższe, ale na prawdę warto po nie sięgać i wiedzieć, że jemy naprawdę zdrowe rzeczy.

© 2018 – 2019, admin. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Post Author: admin